als sardines in een blik


als sardines in een blik 1.0

( Gezegd van mensen)
helemaal opeen gepakt; dicht tegen elkaar staand; met te veel personen in een kleine ruimte

Algemene voorbeelden


De omstandigheden waarin de mensen werden afgevoerd in trucks en containers werden verschrikkelijk genoemd. "De mensen zitten tijdens de rit van drie uur naar de grens als sardines in een blik. Er zijn zeker al drie mensen gestikt, onder wie een baby", zei Sadaka Ogata van het UNHCR.

De Standaard,

Circa elf miljoen mensen nemen iedere ochtend de metro in Tokio. De Japanse hoofdstad staat bekend om zijn stedelijke dichtheid en dus is het weinig verwonderlijk dat de reizigers zich boven- en ondergronds verplaatsen als sardines in een blik. Ze kunnen nauwelijks ademen of bewegen.

https://www.demorgen.be/tv-cultuur/onvoorstelbaar-als-sardines-in-blik-op-metro-in-tokio~b0758147/,

Datzelfde rijksarbeidsbureau [...], dat ervoor zorgde dat de kampen van de arbeidsdienst vol kwamen, werkkrachten als sardines in blik in de treinwagons werden gestouwd, waar ze in het oosten werden getraind om te vechten en een uniform aankregen, dat er al lang voor de Duitse inval voor zorgde dat het petten- en lompenproletariaat van 'de werkverschaffing' voor Hitler ging werken, dat de grensgebieden leegpompte op arbeidsvolk.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,